Canada   |   Australië   |   Projecten   |   Partners   |   Links   |   Contact

Australië

Australië officieel het Gemenebest Australië is een land op het zuidelijk halfrond bestaande uit het Australische vasteland en een groot aantal eilanden in de Indische en Grote Oceaan, waarvan Tasmanië het grootste is. Australië ligt ten noordwesten van Nieuw-Zeeland en ten zuiden van Indonesië, Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea. Het land heeft een oppervlakte van 7.687.808,6 km² en is daarmee het op vijf na grootste land ter wereld naar oppervlakte. Van de circa 24 miljoen inwoners woont het grootste deel in en nabij de grote steden, zoals Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide. De hoofdstad is Canberra.

Australië, dat zijn naam dankt aan het vermeende continent terra australis incognita (“onbekend zuidelijk land”), werd al enkele tienduizenden jaren bewoond voor het door Europeanen zou worden ontdekt. Nadat Willem Jansz Australië in 1606 als eerste Europeaan ontdekte duurde het nog tot 1770 voor de oostkust door de Britten in bezit werd genomen, die het eiland in eerste instantie als strafkolonie gebruikten. Van 1650 tot 1817 heette het hele continent Nieuw Holland, alleen de namen Nieuw-Zeeland en Tasmanië herinneren nu nog aan de Nederlandse ontdekkingsreizen in dit gebied. New South Wales was in 1788 de eerste kolonie en in de 19e eeuw volgden nog vijf andere koloniën, de voorlopers van de huidige Australische staten. Op 1 januari 1901 voegden de zes koloniën zich samen tot één federatie en werd het – hoewel nog niet volledig – onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Australië ontleent zijn soevereiniteit aan het zogenoemde “settled colony principle” dat bepaalt dat het land vreedzaam werd gekoloniseerd.

Het tegenwoordige Australië is een federale parlementaire democratie en een constitutionele monarchie met als staatshoofd koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Australië door de Gouverneur-Generaal. Internationaal is Australië lid van de Verenigde Naties, de G20, het Gemenebest van Naties, de OESO en de WTO.

Australië heeft een vrijemarkteconomie, die wordt gedomineerd door de dienstensector. Deze beslaat 68% van het Australische bruto binnenlands product. De landbouw- en de mijnbouw sector (samen 10% van het BBP) zijn samen verantwoordelijk voor ruim 60% van de export van Australië. De Australische economie is, gemeten naar maatstaven voor economische vrijheid, een van de meest laissez-faire kapitalistische economieën ter wereld. Het bruto binnenlands product van Australië is qua koopkrachtpariteit iets hoger dan die van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. In de Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties staat het land op de tweede plaats.

Vanwege de rijke ertslagen van Australië speelt de export een zeer belangrijke rol. Met name in het woestijnachtige midden van Australië is de bodem nog grotendeels onontgonnen. In de eerste helft van de 20e eeuw was de export van ijzererts zelfs verboden, omdat men dacht dat er een gebrek aan was, totdat Lang Hancock tijdens een wandeling door de Hamersley Range op een grote ondergrondse hoeveelheid metaal stuitte.

Australië is de een van de belangrijkste producenten ter wereld van met name ijzererts, steenkool en uranium. Daarnaast beschikt het land over een rijke voorraad koper, goud, cadmium, kobalt en lood.

In het afgelopen decennium is de inflatie meestal is 2-3% en de basisrente 5-6%. De dienstensector van de economie, met inbegrip van toerisme, onderwijs, en financiële dienstverlening, goed voor ongeveer 70% van het BBP. Rijk aan natuurlijke hulpbronnen, Australië is een belangrijke exporteur van landbouwproducten, met name tarwe en wol, mineralen zoals ijzererts en goud, en energie in de vorm van vloeibaar aardgas en steenkool. Hoewel de landbouw en natuurlijke hulpbronnen goed zijn voor respectievelijk slechts 3% en 5% van het BBP, dragen zij substantieel bij aan de export . Australisch grootste exportmarkten zijn Japan, China, de VS, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland. Australië is ‘s werelds vierde grootste exporteur van wijn, en de wijn industrie draajaar aan de economie van het land.

De Australische economie is in de afgelopen 15 jaar gegroeid met een gemiddeld 3,6% per jaar ten opzichte van het jaargemiddelde OESO van 2,5%. Australië was de enige ontwikkelde economie die zich grotendeels heeft kunnen onttrekken aan de recessie als gevolg van de wereldwijde financiële crisis in 2008-2009. Zowel de particuliere als de bedrijfsinvesteringen zijn toegenomen om aan de grotere vraag naar grondstoffen te voldoen. De Australische mijnbouw is over het hele continent verspreid, maar de bodemontginning vindt hoofdzakelijk plaats in West-Australië.